Siluettiammunta – kurkistus lajin historiaan ja nykyhetkeen

Siluettiammunta on ampumaurheilun muoto, jossa kilpailijat ampuvat eläinten silueteiksi muotoiltuja metallisia maalitauluja. Laji sai alkunsa Yhdysvalloissa jo 1800-luvun loppupuolella, ja sen tarkoituksena oli tarjota metsästäjille ja ampumaharrastajille harjoittelumahdollisuus, joka olisi samalla sekä haastava että viihdyttävä. 

Ajan myötä siluettiammunta kuitenkin kehittyi omaksi kilpailulajikseen, ja se sai ensimmäiset organisoitua toimintaa tukevat säännöt 1900-luvun alussa. Myöhemmin siluettiammunta kasvatti suosiotaan lännenelokuvien ja -kirjojen innoittamana.

National Rifle Association (NRA) -seura Yhdysvalloissa järjesti ensimmäiset viralliset siluettiammunnan mestaruuskilpailut vuonna 1902. Sen jälkeen siluettiammunta levisi nopeasti ympäri maailmaa, ja kansainvälinen kattojärjestö, International Metallic Silhouette Shooting Union (IMSSU), perustettiin vuonna 1970. 

IMSSU ja AETSM

IMSSU eli Kansainvälinen siluettiampumaliitto on kansainvälinen järjestö, joka edistää siluettiammunnan kansainvälistä kilpailutoimintaa ja järjestää laji maailmanmestaruuskilpailuja. Sen toiminta keskittyy siluettiammunnan edistämiseen ja koordinoimiseen eri maissa. 

AETSM on puolestaan eurooppalainen siluettiammunnan järjestö, joka edistää siluettiammuntaa nimenomaan Euroopassa. Liitto järjestää kilpailuja, mestaruuskilpailuja ja muita tapahtumia, joissa eurooppalaiset siluettiammunnan harrastajat ottavat mittaa toisistaan.

AETSM:n säännöt ja toimintatavat pohjautuvat IMSSU:n ohjenuoriin ja muihin kansainvälisiin siluettiammuntaa koskeviin standardeihin. Säännöt määrittelevät muun muassa kilpailuluokat, ampumamatkat, ampumatekniikan ja pisteiden laskennan.

Siluettiammunnan säännöt 

Siluettiammunnan säännöt vaihtelevat hieman eri organisaatioiden ja kilpailujen välillä, mutta ovat pääpiirteittäin samanlaiset. 

Siluettiammuntaa harrastetaan monissa kilpailuluokissa ja sarjoissa. Jako perustuu esimerkiksi ampujan aseeseen, ikään tai sukupuoleen. Lisäksi aloittelijoille, junioreille, naisille, miehille ja veteraaneille on omat luokkansa.

Ampujat käyttävät kiväärejä, haulikoita tai pistooleja tavoitteenaan ampua eri etäisyyksillä olevat siluetit mahdollisimman nopeasti ja tarkasti. Maalitaulut sijoitetaan eri etäisyyksille ampujasta, ja kilpailuetäisyyksiä on useita, kuten 200, 300, 385 ja 500 metriä. 

Osallistujat ampuvat vuorotellen merkityiltä paikoilta metallisia maalitauluja, jotka on muotoiltu eri eläinten silueteiksi. Yleisimmät maalit ovat pienoismalleja sioista, lehmistä, lampaista ja riistalinnuista. Teeman mukaisesti kilpailuissa suositaan metsästysaseita, mutta ampumatekniikka voi vaihdella eri kilpailuluokkien ja -sarjojen välillä suurestikin.

Ampujilla on rajoitettu määrä aikaa ampua kohdetta kussakin etäisyydessä tai maalitaulujoukossa. Laukauksia paukutetaan menemään useita, ja kilpailijat saavat pisteitä jokaisesta osutusta taulusta.

Pisteet lasketaan sen perusteella, kuinka moneen maaliin ampuja osuu kussakin etäisyydessä. Taulut arvotetaan erisuuruisilla pisteillä. Pienemmät maalit ovat luonnollisesti suuria kohteita arvokkaampia, koska osumiseen tarvitaan enemmän tarkkuutta. 

Siluettiammunnan aloittaminen 

Jos olet kiinnostunut aloittamaan siluettiammunnan harrastamisen Suomessa, tässä on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin:

  1. Tutustu sääntöihin ja turvallisuuteen: Ennen harrastuksen aloittamista on tärkeää perehtyä siluettiammunnan sääntöihin ja turvallisuusohjeisiin. Voit tarkistaa Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) tai muun ampumaurheilujärjestön verkkosivustolta siluettiammunnan säännöt ja turvallisuuskäytännöt.
  2. Etsi lähin ampumaseura: Selvitä, onko lähelläsi ampumaseuroja tai ampumaratoja, jotka tarjoavat harjoittelumahdollisuuksia. 
  3. Liity seuraan: Liity paikalliseen ampumaseuraan, joka tarjoaa siluettiammuntaa. Seuran jäsenyyden kautta saat pääsyn ampumaradalle ja voit osallistua harjoituksiin ja kilpailuihin.
  4. Osallistu koulutuksiin: Useat ampumaseurat tarjoavat ampumakoulutusta ja ohjausta aloittelijoille. Osallistu kursseille, joilla saat opastusta oikeasta ammuntatekniikasta.
  5. Hae aseenkantolupaa: Tarvitset aseluvan paikalliselta poliisilaitokselta omaa asettasi varten. Jos lupaa ei myönnetä, voit jatkaa harrastusta laina-aseella. Ampuratojen ulkopuolella sinun on kuitenkin tyydyttävä virtuaaliseen paukutteluun esimerkiksi NetEntin Dead or Alive -kolikkopeleissä.
  6. Hanki tarvittavat varusteet: Siluettiammuntaan tarvittavat varusteet vaihtelevat, mutta yleensä tarvitset kiväärin tai muun sopivan aseen, ammuksia, ampumalasit, kuulosuojaimet ja ammuntatuen tai alustan. Keskustele ampumaseuran jäsenten kanssa saadaksesi suosituksia parhaista varusteista.
  7. Harjoittele ja osallistu kilpailuihin: Harjoittele säännöllisesti ja kehitä ammuntataitojasi. Osallistu seuran järjestämiin harjoituksiin ja kilpailuihin, jotka auttavat sinua kehittymään siluettiammunnassa.

Huomaa, että tämä on yleinen opas siluettiammunnan aloittamiseen Suomessa, ja tarkemmat vaiheet voivat vaihdella seuroittain ja alueittain.

Siluettiammunta hinta

Useimmissa tapauksissa sinun tulee liittyä ampumaseuraan päästäksesi käyttämään heidän ampumarataansa ja osallistuaksesi harjoituksiin ja kilpailuihin. 

Seuran jäsenyydestä peritään usein vuosittaisia maksuja, jotka vaihtelevat seuran ja alueen mukaan. Joillain ampumaradoilla saatetaan periä erillisiä käyttömaksuja jokaisesta käyntikerrasta. Nämä maksut vaihtelevat radan sijainnin ja sen tarjoamien palveluiden perusteella.

Varusteiden hinnat puolestaan eriävät toisistaan merkin, laadun ja henkilökohtaisten mieltymysten mukaisesti. 

Lisäksi osallistuminen siluettiammunnan kilpailuihin saattaa aiheuttaa osallistumismaksuista koituvia kuluja. Summa riippuu kilpailun tasosta, järjestävästä tahosta ja osallistujaluokasta. Myös matka- ja majoituskulut on otettava huomioon, jos kilpailut järjestetään kaukana kotoa. 

Miksi siluettiammuntaa kannattaa harrastaa?

Siluettiammunta tarjoaa monia hyötyjä niin harrastajille kuin kilpailijoillekin. Laji vaatii tarkkuutta, keskittymistä ja hyvää ammuntatekniikkaa. 

Harjoittelu auttaa kehittämään ampumataitoja, kuten tähtäyskykyä, hengityksen hallintaa, liikeratojen hallintaa ja laukaisutekniikkaa. Harjoittelun myötä voit myös parantaa keskittymiskykyäsi ja oppia hallitsemaan ulkoisia häiriötekijöitä paremmin.

Siluettiammunta tarjoaa mahdollisuuden osallistua kilpailuihin ja testata taitojasi muiden ampujien kanssa. Vaikka kilpailuhenki, tavoitteiden asettaminen ja itsensä haastaminen ajavat eteenpäin, ampumaharrastus voi toimia myös stressiä lievittävänä aktiviteettina. Keskittyminen ja harrastukseen uppoutuminen auttavat rentoutumaan ja unohtamaan hetkeksi arjen kiireet.

Ampumaseuraan liittyminen tarjoaa erinomaisen tilaisuuden osallistua yhteisölliseen toimintaan. Voit tutustua samanhenkisiin ihmisiin, jakaa kokemuksia ja oppia uutta toisilta ampujilta. 

Mikä parhainta, siluettiammuntaa voi harrastaa sisätilojen lisäksi ulkona luonnon helmassa. Toisin kuin metsästys, siluettiammunnassa ampumaurheilu yhdistyy luontokokemukseen ampumakohteita vahingoittamatta.